Skraplotter Historia

Gentemot vad många kanske tror så härstammar den första skraplotten från faktiskt så sent som i mitten av 70-talet, vilket kan kännas lite smått otroligt med tanke på den enorma utbredning och popularitet som skraplotter har idag.

Lotterispel har dock existerat sedan urminnes tider, men det särskilda med just skraplotterna och deras tillkomst, var att om man vann eller inte fick man reda på direkt när man skrapade – ett på flera sätt revolutionerande koncept.

Det var 1974 vid ett amerikanskt företag vid namn Scientific Games Corporation, som allt började. Grundarna av företaget hette John Koza och Daniel Bower, varav Koza var den andra någonsin att ta en MBA inom datorvetenskap – ett område som då fortfarande låg i sin absoluta linda. Kunskapen att kunna hantera datorer, som kan hantera stora mängder av information på ett sätt som ingen människa kan göra, var något som från Koza´s sida alltså skulle komma väl till hands med tanke på de ofta omfattande nummerserier som ingår vid utformandet av särskilt lotterier och spel. Koza teamade några år efter att denna tagit sin examen, upp med en skicklig marknadsförare vid namn Daniel Bower, och bestämda sig att slå ihop sina kunskaper och bilda Scientific Games Corporation – ett företag som hade som syfte att hjälpa till att utforma professionella lotterier.

Företagets första kund var Massachusetts Lottery Commission, som alltså skötte lotterier i delstaten med samma namn. Man var där missnöjda över att deras kunder alltid behövde vänta flera dagar på att få reda på om de hade vunnit eller inte. Koza och dennes kompanjon förstod att något som skulle skapa en succé var om man kunde skapa ett lotteri där man kunde få veta om man vunnit direkt. Koza kom därför att just att börja arbeta på en sådan slumpmässig algoritm där man kunde få reda på detta omedelbart. När Koza var klar med algoritmen, slänge Bower in sina kunskaper vad gäller utformningen av deras nya uppfinning så att den blev attraktiv för mängden spelare – och vips så var den första varianten av skraplotten född. Men änsålänge hade dock inte “skraplotten” den utformning som vi känner den idag.

Tack var deras nya uppfinning så ökade Massachusetts Lottery Commission intäkter från 1 miljoner USD per vecka till 2,7 miljoner USD per vecka; – Att man nu alltså vid lotterispel kunde få reda på direkt om man vann eller inte var något som uppskattades starkt.

Skraplotten gör succé internationellt

Efter att skraplotten gjort succé vid Massachusetts Lottery Commission, dröjde det inte länga innan den spred sig över USA´s olika delstater, tills att nästan alla stater erbjöd speltypen några år senare.

“Skraplotten” i den form som tagits fram av Scientific Games Corporation, hade dock vissa brister i form att utformningen “hindrade” den från att nå ut till den stora massan. Detta var dock något som amerikanen Carl Tigner ändrade på genom att introducera “Take-A-Ticket” lotten i plast, som lämpade betydligt bättre att sälja i exempelvis spelaffärer, och denna innovation gjorde också att många fler fick upp ögonen för skraplotterna.

I början av 1990-talet fanns skraplotten i Europa, och det nationella lotteriet i Storbritannien introducerade skraplotter under 1995. Man kunde då också välja på en mängd olika pris-varianter, alltifrån 10 pence per lott, till skraplotter på 10 till 20 pund, varav desto dyrare de var desto mer kunde man naturligt sett också vinna.

Idag är pris-alternativen vad gäller skraplotter ännu större, så att alla skall kunna finna en nivå som passar en själv så bra som möjligt. Förutom nationella spelbolag, så distribueras och säljs också skraplotter idag från en mängd olika håll. De nyttjas exempelvis ofta regelbundet av välgörenhetsorganisationer, eller bland andra organisationer som vill samla in pengar till olika projekt. De kan också helt enkelt spelas vid olika tillställningar eller events. Själv har du säkerligen också någon gång fått chans att prova på denna speltyp vid något tillfälle, även om du kanske inte aktivt gått till en butik och just köpt en lott.

Klicka här för lista över bra skraplottssajter

 

Copyscape